2021. november 10., szerda

Minták: Pöttyök

 #pöttyök #divat #pöttyös #polkadots #pinup #rockabilly #juliaroberts #micsodanő


A középkorban tabu volt pöttyöst viselni, ugyanis ezekhez a foltokhoz, mintához a pestist, leprát, szifiliszt, és más ragályos betegségeket társítottak. A zsebkendők, rohgyok a tüdőbaj köpetét, vagy vetélés vérfoltjait tanusíthatták, így ezt nem szívesen viselték.
Más kúltúrákban viszonta férfiasságot, mágiát, diadalt társították a pöttyökhöz.
Az 1800-as évek derekán vált Nálunk is népszerűvé, hogy a szoknyák nagy felületére valami színt, kontrasztot hozzanak, illetve a polka tánccal együtt jöttek a pöttyök, el is nevezték polka pöttyöknek. Majd az 1900-as évek elején egyre népszerűbbé vált.




1947-ben DIOR beírta magát a divat történelembe, és egyúttal a pötyöket is, hiszen ekkor mutatta be New Look nevű végtelenül nőies kollekcióját ezekkel a mintákkal.
A 60-as években jött Minnie egér a cuki pöttyeivel, majd Diana hercegnő is divatba hozta, mert rendszeresen vislet ilyen mintájú ruhákat. Na és persze ne feledkezzünk meg a Pin Up és rockabilly stílusról sem, amiért én személy szerint odavagyok.





A divattervezők közül Carolina Herrera neve forrt össze a pöttyökkel.
A 90-es években pedig tarolt a Micsoda Nő Julia Robertsel.
A pöttyök viselése egyszerre ad játékosságot, nőiességet, illetve a variálással még némi vadócságot is. Ha akarunk vintage hangulatot teremtünk vele, egyszerűen megunhatatlanok.







Nektek melyik a kedvenc? szeretitek? Viselitek?
Hozzám a vadóc Pin Up és a klasszikus Micsoda Nő életérzés(természetesen gyöngyel viselve) áll a legközelebb. Imádom a pöttyöket!!!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rúzs mánia

Mi lehet az? - Készülhetett akár: henna, bíbor, okker, vasérc, fehérólom, féldrágakő, mérgező kivonat, bíbortetű, vöröshangya, cinóber, bor,...