2021. november 7., vasárnap

Állatminták: kígyó




A következő állatminta a kígyó.
Szintén megosztó, talán még kevesebben viselik, mint a négylábú nagymacskák mintáit.
Nézzük mit is szimbolizál:
Sajnos sokan félreértelmezik, pedig igazán ősi, segítő állat. 
Levedli a bőrét, tehát segít megújulni, változni, újjászületni.
Aszklépiosz a görög mitológia gyógyító istene, és ki ne találkozott volna a botra tekeredő kígyó mintájával a patikáknál.



Aszklépiosz szobra az Epidauroszi múzeumban




"Hullámformája és mozgása révén a folyókhoz, nagy vizekhez is társítják, az alvilág folyóját (Styx) is óriás, a világot körbeölelő kígyóként ábrázolják.

A skandináv hitvilágban Jörmungandr, a Világkígyó Loki középső gyermeke, a tengerben él, és ott olyan hatalmasra nő, hogy körbeéri a földet.

A kelta druida papok, gyógyítók a Föld energiáját kígyóként ábrázolták, ezek az energiavonalak a nathir-ok, más néven a Ley-vonalak.

Egyiptomban több korban, több istent is kígyó-, vagy kobraformával ábrázoltak, az új élet, a feltámadás és védelem szimbólumai voltak.

A maja indiánokál az ouroboros-t, a farkába harapó kígyót tisztelték.

Az aztékoknál Quetzalcoatl (Ketzalkóatl azaz Tollaskígyó) a tudás, a tanulás, és a kereskedelem istene volt. A természet erejét is szimbolizálta: az összetekeredett tollas kígyó farka vízhez ér, vihart és port kavar, esőt hoz. A keleti égtáj ura, a nap szimbóluma. Neki köszönhették a tudományokat, a törvényeket, az erkölcsöt. Ő teremtette az embert, akiknek a mezőgazdaság és az írás tudományát is átadta. A kígyó nagyon gyors, mozgékony, a legkisebb helyen átfér, hatékonyan álcázza magát, nincs akadály számára.

Kettőssége miatt sokakhoz közel áll, nem egyértelműen jó, vagy rossz, olyan mint az ember."(Forrás: tattoo)


A kígyó félelemetes kiismerhetetlensége, gyorsasága, na és persze mérge miatt. Ugyanakkor termékenységi szimbólum, kiegyenesedve fallikus szimbólum.  Valamint ne feledkezzünk meg a Kundalini kígyóról, amit sokan szexuális erő ébresztőként használnak. Valójában: kundalini (szanszkrit kuṇḍalinī, dévanágari:कुण्डलिनी) hindu vallásfilozófiai fogalom, látens lélektani erő, sakti (kozmikus erő), amely minden emberben létezik. A tantra egyik alapvető fogalma. A hindu tantrikus anatómiában a leginkább létfontosságú elem az emberi testben, egy alternatív élettani rendszer, amelyik, az anyagi mellett egy párhuzamos síkon létezik, és amelyiknek vannak kapcsolatai és kihatásai az anyagi testre. (Forrás: wikipédia)


Ha már kígyó, akkor nem lehet kihagyni Roberto Cavalli tervezőt, aki rajong az állatmintákért, amúgy "Leopárdkirály"-nak is nevezik, és híres a kígyó motívum használatáról. Amúgy tudtátok, hogy virágmintákkal kezdte?




Na ennyi ismeret után eljutottunk ennek a mintának a viseléséhez. 
Nagyobb felületen visszatetsző lehet, érdemes itt is megtalálni az egyensúlyt, főleg, ami a személyiségünket illeti.

Amíg az ocelot elsősorban #ősz színtípúsúaknak telitalálat, addig ezt inkább a hideg típusoknak ajánlom, főleg ezüstös szürkesége miatt. De a színpompásabb zöldes, sárgás darabok csodásan állnak a meleg típusoknak is. 




 


Régről ezeket találtam, amikor még hordtam ezt a mintát:




Most már csak kiegészítőkben érzem Magaménak. 
Te szereted? Viseled?




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rúzs mánia

Mi lehet az? - Készülhetett akár: henna, bíbor, okker, vasérc, fehérólom, féldrágakő, mérgező kivonat, bíbortetű, vöröshangya, cinóber, bor,...