2021. október 17., vasárnap

Monokróm

Monokróm öltözködés





A legtöbb dolog a művészetekből jön, ha pedig színekről van szó, pláne: 

Monokróm festészet festészetben egyetlen színnel vagy annak árnyalataival készült képet jelent. Az elnevezés a görög: „monosz” = egyforma, egyetlen és „khróma” = szín szavakból ered. Tudatos megjelenése a képzőművészetben az absztrakt művészet megjelenéséhez köthető, ebből a körből kerültek ki az első monokróm festmények, MalevicsYves Klein munkái.



A monokromatikus sugárzás:

fényt vagy más elektromágneses sugárzást akkor nevezünk monokromatikusnak (egyszínűnek), ha minden kvantuma ugyanakkora frekvenciával rezeg. A természetben nem létezik teljesen monokromatikus sugárzás, több hatás miatt is (Doppler-effektusZeeman-hatás), ezért a monokromatikus kifejezés használatakor mindig szem előtt kell tartani, hogy az sohasem ideálisan monokromatikus. Jó közelítéssel monokromatikusnak tekinthető a lézerek fénye.







A szó a görög mono = egy és krom = szín szavakból tevődik össze.

(Forrás: Wikipédia)


Monokróm csakis a színkörön lévő egy adott szín sötétebb (feketével kevert) vagy világosabb (fehérrel kevert) változatai.


Te szereted, alkalmazod a monokróm öltözködést? 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rúzs mánia

Mi lehet az? - Készülhetett akár: henna, bíbor, okker, vasérc, fehérólom, féldrágakő, mérgező kivonat, bíbortetű, vöröshangya, cinóber, bor,...